- Jamie Dimon, de belangrijkste zakenbankier op Wall Street, zegt dat de Verenigde Staten moet oppassen wat de handelsoorlog doet met de geloofwaardigheid van het land.
- De VS is volgens Dimon nog steeds de grootste economische en militaire macht.
- Maar het land heeft niet “een goddelijk recht” op succes.
- Lees ook: Minder toerisme en boycots kunnen VS $90 miljard aan economische waarde kosten.
De meest prominente bankier van Wall Street, CEO Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan, hoopt dat de VS niet zelfgenoegzaam wordt te midden van de chaos die de handelsoorlog van president Donald Trump veroorzaakt.
In een interview met zakenkrant Financial Times van deze week kreeg Dimon de vraag of de acties van Trump rond wederkerige invoerheffingen de geloofwaardigheid van de VS schaden.
“De VS is nog altijd de meest welvarende natie die de wereld ooit heeft gezien”, zei Dimon tegen de krant. Hij benadrukte dat de VS “nog steeds een toevluchtsoord’ is vanwege zijn economie en militaire kracht.”
Tegelijk erkende de topbankier dat de huidige onzekerheid die status enigszins op de proef stelt. “Dus je zult hier non-stop over blijven lezen, totdat de importtarieven en handelsoorlogen hopelijk verdwijnen, zodat mensen kunnen zeggen: ik kan vertrouwen op Amerika”, aldus Dimon.
Relatie met bondgenoten van VS onder druk
Dimon maakt zich naar eigen zeggen meer zorgen over wat importtarieven voor invloed hebben op de relaties van de VS met andere landen, dan over de impact op financiële markten. “Ik maak me niet zoveel zorgen over de markten. Ik maak me vooral zorgen over het bij elkaar houden van de westerse wereld als baken van democratie. Dat betekent voor mij dat je de economische relaties moet versterken”, aldus Dimon tegen de FT.
“Als er oneerlijkheid is, pak dat dan aan. Maar we moeten voorzichtig zijn. Ik denk niet dat iemand ervan uit moet gaan dat hij een goddelijk recht op succes heeft en zich er daarom geen zorgen over moet maken", stelde de zakenbankier.
Trump kondigde ingrijpende tarieven aan voor meer dan 180 landen op 2 april, op wat hij “Bevrijdingsdag” noemde. Een basistarief van 10 procent werd voor het eerst opgelegd op 5 april. Een reeks hogere tarieven, die per land verschilden, werd van kracht op 9 april voordat Trump later een tariefpauze van 90 dagen aankondigde.
De eerste aankondiging van Trump joeg beleggers de stuipen op het lijf en leidde tot een enorme uitverkoop op aandelenmarkten. Voordat hij de tariefpauze van 90 dagen aankondigde, zei Trump dat hij een interview had bekeken dat Dimon op 9 april aan Fox Business had gegeven. Dimon gaf toen dan dat het “niet gek is dat iemand zegt dat de handel oneerlijk is”, maar stelde ook dat een recessie in de VS nu een “waarschijnlijke uitkomst” is.
LEES OOK: Stagflatie is het minst negatieve scenario voor de VS, volgens voormalig Fed-bestuurder